Duurzame kinderkleding met een echt verhaal!


Duurzame kinderkleding, wat is dat nou eigenlijk precies?


Rekening houden met de aarde

Met de productie van kleding rekening houden met de aarde. Hier komen twee belangrijke onderdelen van kledingproductie in beeld: het produceren van het materiaal waar de kleding van wordt gemaakt en daarbij het proces van het verven en behandelen van dat materiaal.


Biologisch katoen Katoen komt van een plant en wordt verbouwd zoals ieder ander gewas. Net zoals iedere andere plant is katoen dan ook gevoelig voor beestjes en ziektes. Om dit te voorkomen worden de gewassen bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit zorgt voor meer katoenoogst, maar is super schadelijk voor het milieu omdat deze chemicaliën in de bodem en het grondwater terecht komen. Katoen is dan ook een van de meest vervuilende landbouwproducten ter wereld!

Gelukkig is er biologisch katoen. Dit is dezelfde plant, maar bij de productie worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In plaats daarvan worden er bepaalde insecten ingezet om de beestjes te bestrijden die de katoen aantasten. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan zogeheten wisselteelt: steeds variëren op de landbouwgrond met andere gewassen zodat deze niet wordt uitgeput. Tot slot is een belangrijk verschil dat biologisch katoen met de hand wordt geplukt. Waarom? Machinaal plukken is alleen mogelijk met een chemisch ontbladermiddel. Dit is exact de reden waarom iBi Kidzz gebruikt maakt van 100% biologisch katoen.


Behandelen van de materialen

Als de stof is gemaakt moet deze nog worden geverfd en wordt deze voor verschillende toepassingen behandeld met chemicaliën. Helaas gebeurt het heel vaak dat hiervoor giftige stoffen worden gebruikt. Fabrieken die dit gebruiken dumpen vaak het afval hiervan gewoon in de rivier. Maar ook als het kledingstuk in gebruik is genomen komen deze stoffen nog in de natuur terecht via de wasmachine. iBi Kidzz heeft ervoor gekozen om alle prints op waterbasis te laten produceren.


Rekening houden met de mensen

Deze chemicaliën tasten de natuur aan, maar natuurlijk zijn ze ook super schadelijk voor de mensen die er mee moeten werken. De kledingindustrie staat er om bekend zeer slecht met kledingarbeiders in lage lonen landen. De kinderkleding van iBi Kidzz is gemaakt in Portugal, de kleding wordt niet gemaakt in lage lonen landen.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwering ervan tot kledingstukken. Tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. iBi Kidzz gebruikt voor alle kleding 100% biologisch katoen.


Welke eisen stelt het keurmerk?

De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het vaakst biologisch geteeld. Er zijn geen eisen m.b.t. toestaan/verbod op teelt van katoen in waterschaarste gebieden, wel moet er een waterbeheerplan zijn.

GOTS heeft tevens milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Ook zijn er milieueisen voor de verpakking en de fournituren. De kinderkleding van iBi Kidzz is gemaakt onder GOTS keurmerk.


Hoe is de controle geregeld?

Naleving van de eisen van het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde organisatie.


Waar kun je het vinden?

Textiel met meer dan 70 of 95% biologische vezels. iBi Kidzz gebruikt textiel van 100% biologisch katoen.


Wil jij ook bij iBi Kidzz shoppen?

Ga naar onze website


Volg je ons al op instagram of facebook?

#shoppen #onlineshoppen #onlinewinkel #kinderkleding #moeders #duurzamekinderkleding #duurzaam #biologischkatoen #ouders #shopnu #kwaliteitskleding #duurzamekleding #gots #ibikidzz #plasticvrij

59 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven