Een schone oceaan!

Het is 2059, mijn kleindochter komt naar mij toe en zegt, opa ik moet voor school een werkstuk maken over de oceanen maar kunt u mij daar wat over vertellen, ermee helpen ?


Ik denk terug aan vroeger en begin mijn verhaal;

“Een walvis en haar jong springen uit het water, zij aan zij, en komen met een grote plons weer in het water terecht, dolfijnen zwemmen voor de boeg van een boot en springen zo nu en dan even omhoog, om daarna weer sierlijk glijdend door het water te gaan, een zeeschildpad die op open zee naast een boot drijft, heerlijk ligt te zonnen en zo nu en dan even kijkt waar jij bent, een Jan van Gent die als een ware kunstenaar over de toppen van de golven zweeft en af een toe een duik neemt voor een maaltje vis, een pinguïn die van een ijsberg afglijd zo het koude water in van Antarctica!”


Mijn kleindochter kijkt mij vragend aan en zegt, opa doe niet zo raar! Die dieren ken ik helemaal niet, en wat is een ijsberg nou weer? ik bedoel dat ik over de plasticsoep in de plastic oceanen een werkstuk moet maken en wil beschrijven welke soorten plastic er in de oceaan drijven, waar ze vandaan komen en hoelang ze er nog zullen drijven, niet over uitgestorven dieren die toch niemand meer kent of zo een ijsberg zoals u zegt!


Het kan toch niet waar zijn dat zulke verhalen straks geschiedenis zijn en we die momenten kwijt zijn geraakt? Allemaal van die mooie momenten die wij als mens nodig hebben en wat ons een gevoel van vreugde en blijheid geeft!


Heerlijk varen over de mooie zeeën, genietend van die momenten, lekker met je voeten in het zand op die mooie witte stranden en zwemmen in die mooie blauwe zee.

Hoe lang nog kunnen we hiervan genieten, zijn wij in staat om hiervan te kunnen blijven genieten met zijn allen en dit te behouden voor onze kinderen en kleinkinderen.


Wij hebben die momenten nodig om ons een gevoel van vreugde te geven, deze momenten willen we toch behouden, deze dieren hebben ons nu heel hard nodig om te kunnen overleven zodat wij en onze kinderen en kleinkinderen nog tot in lengte van dagen van de oceanen, stranden en deze dieren kunnen genieten.


Denk er aan dat wanneer jij nu zo een geweldig dier ziet er altijd ergens een zo een dier aan het vechten is voor zijn leven, verstrikt in plastic of er een buik vol van heeft.

Letterlijk en figuurlijk zijn er dieren die hun buik er vol van hebben, en dat hebben wij ook, plastic, de grootste vijand van deze dieren die wij met zijn allen niet alleen moeten maar ook zullen gaan bestrijden!


Een schone zee voor iedereen betekend dus ook voor iedereen! Niet alleen voor de mens maar ook voor deze dieren, zij hebben ons hard nodig en wij hun ook want een zee zonder leven is een zee van leegte!!


#schoneoceaan #werkstuk #walvis #dolfijnen #plasticsoep #schonezee #dieren #toekomst #ibikidzz #ibifoundation #ibi #zeeschildpad #duurzamekinderkleding #biologischkatoen


20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven